LASITAITEILIJA TARU SYRJÄNEN

Taru Syrjänen aloitti taiteen opiskelut vuonna 1972. Vähitellen hänen kiinnostuksensa siirtyi kokonaan lasiin. Ensimmäiset lasiesineet hän muotoili Humppilan lasitehtaalle vuonna 1981, jolloin syntyi mm. Tarusto-lasisarja. Halu tietää lasista enemmän vei hänet vuonna 1983 opiskelemaan Englantiin West Surrey College of Art and Design’iin, jossa opetus oli kansainvälisen studiolasiliikkeen mukaista.

 

Wärtsilän omistama Nuutajärven Lasi osti Humppilan lasitehtaan vuonna 1985. Nyt Taru Syrjäsen muotoiluyhteistyö jatkui Nuutajärven lasitehtaan kanssa. Vuodesta 1988 Nuutajärvi ja Iittala ovat toimineet samassa yhtiössä. Iittalan lasitehdas pyysi Taru Syrjäsen vakituiseksi muotoilijakseen vuonna 1988. Itsenäisenä taiteilijana hän on jatkanut toimintaansa Tampereella vuodesta 1995.

 

Taru Syrjäsen lasitehtailijan tie rytmittyy näyttelyteemoittain, joiden mukana myös ilmaisu on muuttunut. Näyttelyt muodostavat sarjan lasin ominaisuuksien ja mahdollisuuksien tutkielmia. Lasin kautta avautuvat kertomukset eri maailmoista. Klassiset muodot ja muotojen kontrastit peilaavat suhdetta veteen (1988), avaruuteen (1991), myyttiseen menneisyyteen (1998) ja luonnontieteisiin (2000).

 

Taru Syrjänen on määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti kehittänyt taidenäkemystään. Maila-Katriina Tuominen on kiteyttänyt Taru Syrjäsen taiteilijalaadun osuvasti (Aamulehti 31.10.1991): ”Vähänkin lasin olemukseen perehtynyt ymmärtää, että teokset ovat tarkkaa kokeilua, yrityksiä ja erehdyksiä vaatineen pitkällisen prosessin tulosta. (…) Hän antaa lasin keveyden ja muodon selkeyden päästä kohtaamaan toisensa. Teokset eivät ole dekoratiivisia koristeita. Ne ovat tarkkaan harkittuja veistoksia, joissa keskeistä on harmonia ja ylevä muototaju”.